Nieuws/Binnenland
1044375
Binnenland

Bewoonster 'explosievenhuis' voorlopig vrij

Johanna K., de bewoonster van het 'explosievenhuis' in Den Helder, is voorlopig vrij. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde donderdag dat de vrouw tot aan de inhoudelijke behandeling van haar strafzaak niet meer in de cel hoeft te zitten.

K. werd op 30 augustus aangehouden in Callantsoog. Haar voorarrest werd kort daarna al verlengd met 14 dagen. Het Openbaar Ministerie (OM) wil haar vervolgen wegens illegaal wapenbezit en overtreding van de milieuwetgeving.

Medewerkers van de gemeente gingen eind augustus K's woning binnen om de bouwkundige staat ervan te controleren. K. had daarvoor zelf contact met de gemeente gezocht omdat zij zich zorgen maakte over het dak. In de woning stuitten de controleurs al snel op munitie, onderdelen van munitie en onderdelen van klassieke wapens.

In de dagen daarna werd het huis minutieus uitgekamd. Daarbij zijn ook chemicaliën gevonden, en een onbekende hoeveelheid vuurwerk. K. zat in de jaren 90 al eens een celstraf uit wegens verboden wapenbezit. Wanneer de rechtbank haar zaak behandelt, is nog niet bekend.

De woning van de vrouw aan de Loodsgracht is voorlopig verboden gebied. De gemeente Den Helder heeft K. deze week laten weten dat haar huis vanwege alle bouwkundige tekortkomingen is verzegeld en pas bewoonbaar is als alles is hersteld. K. mag in principe wel herstelwerkzaamheden aan haar pand verrichten, maar wel onder zeer strenge voorwaarden. En ze moet daarvoor toestemming hebben van de gemeente Den Helder.