Nieuws/Binnenland
1044386
Binnenland

Spoeddebat over 'vrijgevige' wethouder

De Tweede Kamer gaat een spoeddebat houden met staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) naar aanleiding van de Haagse wethouder die armoedegeld in een lezing stak.

SP-Kamerlid Siderius vroeg het debat aan en was hoogst verbaasd toen ze het nieuws las over PvdA-wethouder Henk Kool (sociale zaken). "Klijnsma zegt dat het oormerken van armoedegeld niet nodig is. Daarmee zeg je als overheid dat een gemeente het geld alleen daaraan mag besteden. De staatssecretaris vertrouwt de gemeenten, maar nu blijkt dat haar eigen partijgenoot dat fout doet. Sterker nog: zij heeft dit als wethouder in Den Haag ook goedgekeurd. Plaatselijke PvdA'ers denken blijkbaar dat ze regels aan hun laars kunnen lappen."

Kool haalde 7.000 euro uit het armoedepotje van de gemeente Den Haag en schonk dat aan de stichting Willem Drees Lezing. Saillant detail is dat hij zelf bestuurslid is van deze organisatie.

De jaarlijkse lezing van de stichting, die de herinnering aan oud-premier en sociaaldemocraat Willem Drees en zijn betekenis voor de verzorgingsstaat levend wil houden, werd vorige week uitgesproken door premier Rutte.