Nieuws/Binnenland
1044393
Binnenland

Voorwaardelijke straf 'monster van Leersum'

De 77-jarige man die zichzelf het 'monster van Leersum' noemt, is opnieuw veroordeeld voor het belagen van zijn buren. De rechtbank in Utrecht veroordeelde Rudolf R. uit Leersum donderdag tot 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf wegens stalking. De rechtbank oordeelde dat een bemiddelingspoging belangrijker is dan celstraf.

R., die in een villabuurtje in het bos woont, fotografeert steeds zijn buren. Dit is al de vierde keer dat R. door de strafrechter wordt veroordeeld voor het belagen van dezelfde buren. „De impact op de slachtoffers die zich al jarenlang geterroriseerd voelen, is enorm”, zei de officier van justitie eerder.

Omdat R. zich niet hield aan voorwaarden die hem eerder waren opgelegd in eerdere zaken over deze ruzie, moet hij 4500 euro boete betalen. De officier had alles bij elkaar bijna een jaar cel geëist. De aanklager vindt dat het veel te laat is voor bemiddelen.

Toen de buren in 2001 naast de man in het bos kwamen wonen, zouden ze hem recht van overpad door hun tuin hebben geweigerd. Sindsdien kregen de buren te maken met tal van pesterijen en vernielingen. Na zijn laatste veroordeling in 2011 maakte de bejaarde Leersummer er een gewoonte van om zijn buren constant te fotograferen. Ook belaagde hij instanties met brieven over de buren „vol vuilspuiterij”, zoals de aanklager het eerder noemde.

De man noemde zich vroeger in brieven aan mogelijke toenmalige kopers van het huis van zijn buren al het 'monster van Leersum'.