Nieuws/Buitenland
1044395
Buitenland

Tijdelijke zetels VN-Veiligheidsraad opgevuld

Saudi-Arabië, Tsjaad, Nigeria, Chili en Litouwen zijn de komende twee jaar lid van de VN-Veiligheidsraad. Dat is donderdag besloten in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Azerbeidzjan, Guatemala, Marokko, Pakistan en Togo hebben afstand gedaan van hun tijdelijke zetel in de in totaal 15-koppige raad.

De nieuwkomers hadden op de vergadering minstens twee derde van de stemmen van de 193 landen tellende Verenigde Naties nodig. Geen enkele staat stemde tegen hun aanstelling.

Vijf landen zijn permanent lid van de VN-Veiligheidsraad en hebben vetorecht: de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China. Andere landen kunnen voor een periode van twee jaar in aanmerking komen voor een van de 10 tijdelijke lidmaatschappen zonder vetorecht.

De Veiligheidsraad is het hoogste politieke orgaan van de Verenigde Naties. Hij is verantwoordelijk voor de handhaving van vrede en veiligheid in de wereld. De raad kan beslissen over sancties en desnoods het gebruik van militaire middelen. Nederland was voor het laatst lid in 1999 en 2000.

De vijf nieuwkomers gaan op 1 januari officieel aan de slag.