Nieuws/Binnenland
1044396
Binnenland

Timmermans past programma feestjaar niet aan

Het inhoudelijke programma van het Nederland-Ruslandjaar wordt niet aangepast. Dat zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer donderdag. Hij wil best kijken of er wat „franje en slingers” af kabn. Al „zie ik geen franje”, voegde hij eraan toe.

„Ik ga geen politiek bedrijven over de resterende activiteiten”, zei Timmermans. Verschillende partijen in de Kamer hebben gevraagd om het feestjaar vroegtijdig te beëindigen vanwege een reeks incidenten met Rusland. Het laatste incident was een mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou. Het gaat hem te ver om te zeggen dat het jaar mislukt is.

De minister herhaalde „vooralsnog” geen reden te zien om het bezoek van koning Willem-Alexander aan Rusland te annuleren. Afgesproken is dat het Russische staatshoofd het bilaterale jaar in ons land zou openen en dat het Nederlandse staatshoofd het in Moskou zou sluiten. Timmermans ziet „geen reden deze afspraak niet gestand te doen”.

Als deze afspraak wordt gewijzigd, is dat een politiek signaal en dan wordt de koning onderdeel van een politieke discussie, aldus de bewindsman. Dat zal hij pas doen als hij aanwijzingen heeft dat de Russische autoriteiten bij de mishandeling betrokken is geweest. Dat is nu niet het geval. De zaak wordt nog strafrechtelijk onderzocht en hij wil het onderzoek afwachten.

De SP, D66, Partij voor de Dieren en PVV willen het Nederland-Ruslandjaar vroegtijdig stoppen. Zij menen ook dat het bezoek van de koning moet worden geschrapt. Dat laatste is een te „rigoureuze stap”, meende Joël Voordewind van de ChristenUnie. En het CDA wil niet dat de koning „een pion wordt in een politiek spel”.

Diplomaat Onno Elderenbosch werd maandag in zijn woning mishandeld door twee mannen. Hij liep een kneuzing en een wond aan z'n hoofd op. De Russische minister Sergej Lavrov garandeert de veiligheid van de Nederlandse diplomaten, aldus Timmermans. De relatie met Rusland heeft naar zijn inzien geen blijvende schade opgelopen.