Nieuws/Buitenland
1044398
Buitenland

Nederlands-Russische rel laat gewone Rus koud

De diplomatieke rel tussen Nederland en Rusland lijkt vooralsnog te worden uitgevochten in de hogere lagen van de politiek. Het gekibbel laat de gewone Rus tamelijk koud, zo toont een korte rondgang in de straten van Moskou.

„Het is gewoon een kleuterschool”, zegt Alina Dekarova (26), gevraagd naar de aanhouding van de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag en de mishandeling van de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch in Moskou. De Russische diplomaat zou zich niet al te best hebben gedragen, weet Dekarova.

Volgens haar is er nu een „vreselijke situatie” ontstaan tussen Nederland en Rusland. En dat spijt haar, want ze vindt Nederland fantastisch. „Ik hou ervan, ik ben er geweest. In Amsterdam en Arnhem. En ik ben van plan snel weer terug te gaan. Ik zou er graag willen werken, maar helaas zijn daar geen mogelijkheden voor.”

Viktor (45, wil geen achternaam wil geven) is nooit in Nederland geweest, maar zijn vrouw doet er zaken. Zij is in Amsterdam geweest. „Mooi, oud, goed in handelen”, noemt hij een paar karakteristieken van Nederland. „En goede voetballers”, zegt Viktor. De stevige actie die in Nederland tegen de antihomowet in Rusland wordt gevoerd, vindt hij ergens wel terecht. „Het gaat toch niemand wat aan hoe mensen leven. Mensen in Nederland worden daarvoor godzijdank niet gestraft.”

Dmitri (26, 'achternaam niet belangrijk') denkt dat de diplomatenrel is opgezet door mensen die er belang bij hebben dat de verhouding tussen beide landen verstoord raakt. Maar wie dat zijn, daarvan heeft hij geen idee. „Daarboven”, wijst hij in de lucht.

Of het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima moet doorgaan? „Hoe moet ik daar nou over oordelen?”, lacht Dmitri. „Ik ben maar een eenvoudig mens. Het maakt me niets uit, maar ik ben er niet tegen.”

Natalja Joesjtsjenko (43) heeft een jaar of vijftien geleden een kennis gehad in Nederland. „De vrijheid van de mensen heeft me erg getroffen. Er wordt rekening met hen gehouden”, zegt ze. De hele diplomatenrel vindt ze maar onzin. „Alsjeblieft zeg, het zijn toch volwassen mensen?! Echt heel dom en waarom?” Toch heeft Joesjtsjenko nog wel een punt van kritiek op Nederland. Het homobeleid staat haar niet aan. „God heeft mannen en vrouwen voor elkaar geschapen.”