Nieuws/Buitenland
1044400
Buitenland

VN-rapport: drones leveren grote risico's op

Het gebruik van gewapende drones om een soort „wereldwijde politietaak” uit te voeren, kan de internationale veiligheid ondermijnen. Hoewel de onbemande vliegtuigen op zich niet illegaal zijn, kan er gemakkelijk misbruik van worden gemaakt. Die waarschuwingen uit de Zuid-Afrikaanse rechtenprofessor Christof Heyns in een rapport dat hij voor de VN heeft opgesteld.

In het rapport worden geen specifieke landen genoemd, maar passages over 'gerichte liquidaties' maken duidelijk dat de onderzoekers onder meer naar het gebruik van drones door de Verenigde Staten hebben gekeken. De VS hebben de vliegtuigen regelmatig ingezet om vermeende terroristen in andere landen te doden.

Het gebruik van drones kan leiden tot een hellend vlak „dat de bescherming van het leven op de hele wereld op langere termijn ondermijnt”, aldus de rapporteur. Hij wijst erop dat de gebruikelijke internationale wetgeving voor het gebruik van geweld net zo goed geldt voor aanvallen met dit soort machines.

Volgens Heyns wordt vaak het oorlogsrecht erbij gehaald om het gebruik van drones te rechtvaardigen, omdat op die manier meer is toegestaan.