Nieuws
1044401
Nieuws

Gabber verovert nu ook de wereld

Na trance en house is er weer een Nederlandse muziekstijl die momenteel de wereld verovert: gabber.

Dat werd vandaag wel duidelijk op het Amsterdam Dance Event, waar de hele dag werd gesproken over het inmiddels alweer 20-jarige fenomeen hardcore.

Op dit speciale onderdeel van het ADE, onder de naam Hard Dance Event, kwamen ondermeer party-organisatoren en hardcore-dj's als Promo, Outblast en Thresher samen om de invloed en doorbraak van dit typisch Hollandse verschijnsel te verklaren.

"Het is een manier van leven", aldus Hans Smit van party-organisatie Art of Dance. "In de jaren 90 zag je het al, iedereen in trainingspak met kaalgeschoren hoofd. Dat publiek is nu volwassen, net als de artiesten en organisaties -het is doorgegroeid en zoveel meer dan de happy hardcore die toen bekend werd."

Nederlandse hardcore-dj's reizen hierdoor de hele wereld over. DJ Outblast: "Er zijn nu allerlei nieuwe soorten hardcore die overal worden opgepikt. Je hebt grote feesten in India, Australië, maar ook, Italië, Portugal en talloze landen in Oost-Europa. Zelfs in Amerika begint het nu te komen, al hebben ze daar nog maar net de house ontdekt -die Amerikanen zijn nog niet helemaal klaar voor hardcore."

Hardcore, 20 jaar geleden in Nederland ontstaan als gabber, is door de loeiharde beats en het hoge tempo lastige muziek voor een groot publiek. "Daarom heb je nu ook een mainstream variant", aldus dj Promo, die hierbij spreekt van 'popcore'. "Het is geen pure hardcore, maar wel een muziekstijl die in andere landen de weg vrijmaakt voor de hardere dancegenres. Dankzij internet is hardcore nu overal, op dezelfde manier waarop eerder Nederlandse trance- en house-dj's zijn ontdekt."

In de toekomst zullen de gabberfeesten in het buitenland alleen maar groter worden. Al vrezen de dj's wel dat het verschil tussen 'popcore' en pure hardcore toeneemt, net als in de jaren 90 de happy hardcore de overhand kreeg. "Erg jammer", vindt Promo, voorstander van het echte gabbergeluid. "De muziek raakt nu versnipperd, soms lijkt het zelfs op een (langzamer) genre als hardstyle. Daarom moet het tempo hoog blijven en er veel geëxperimenteerd worden met rauwe hardcore, dan blijft het in leven en krijg je helemaal iets groots."