Nieuws/Binnenland
1044408
Binnenland

VVD: relatie met Rusland niet op spel zetten

De relatie met Rusland moet niet op het spel worden gezet. Dat zei VVD'er Han ten Broeke in een debat in de Tweede Kamer donderdag over de mishandeling in Moskou van de tweede man van de Nederlandse ambassade.

Hij ziet geen reden om het Nederland-Ruslandjaar stop te zetten of het bezoek van koning Willem-Alexander volgende maand aan de Russische hoofdstad af te blazen. Ten Broeke vindt de mishandeling een „buitengewoon ernstige zaak” . Maar we moeten het hoofd koel houden, voegde hij eraan toe.

De PvdA wil „pas op de plaats maken” wat betreft het „niet meer zo feestelijke” Nederland-Ruslandjaar. Het resterende programma moet „tegen het licht worden gehouden”, aldus Michiel Servaes. Bepaalde activiteiten moeten naar zijn mening „soberder”.

Servaes vindt dat er nu geen discussie moet worden gevoerd over de vraag of het koningspaar wel of niet naar Moskou moet. Hij wil pas op 30 oktober daarover een beslissing nemen. Hij hoopt dat de mishandeling dan is opgehelderd. „Laten we geen overhaaste conclusies trekken.”

De SP, D66 en PVV willen het Nederland-Ruslandjaar vroegtijdig beëindigen en geen bezoek van de koning aan Moskou. Het CDA wil niet dat de koning „een pion wordt in een politiek spel”.