Nieuws/Binnenland
1044410
Binnenland

Voortaan voorzichtig met 'herindelingsgemeente'

De term 'herindelingsgemeente' valt vaak niet goed bij mensen in de plaatsen die (mogelijk) met gemeentelijke herindeling te maken krijgen. Daarom moet het woord eigenlijk worden vermeden, vindt Roelof Bisschop van de SGP. Minister Ronald Plasterk zei donderdag in de Kamer dat hij in toekomstige regelgeving een terminologie zal toepassen die geen aanstoot geeft.

Dat worden dus de stukken die definitief regelen wanneer er weer verkiezingen zijn in een heringedeelde gemeente. Het voorstel daarvoor komt uiterlijk komend voorjaar. Voorlopig komt er nog een spoedwet voor een aantal gemeenten die in 2015 al aan de beurt zijn, waar het woord nog wel in voorkomt. Maar niet in relatie tot namen van plaatsen, dat is volgens Plasterk al een voordeel.

Je moet er niet al te laconiek over doen, vindt Bisschop. Het kan heel gevoelig liggen in plaatsen die altijd zelfstandig zijn geweest en tegen hun zin dreigen te worden gecombineerd. Dan is er vaak nog hoop dat het misschien toch niet doorgaat, aldus Bisschop, en dan toch wordt er al gesproken van 'herindelingsgemeente'. Dat vindt zo'n gemeenschap vaak helemaal niet prettig.