Nieuws/Binnenland
1044413
Binnenland

Oppositie ziet eigen gelijk in CPB-berekening

De oppositiepartijen CDA en PVV zien in de CPB-doorrekening van het begrotingsakkoord van vorige week een bevestiging van het eigen gelijk. Volgens hen is de claim van de coalitie en van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP dat er dankzij het 'herfstakkoord' 50.000 banen bij komen, nergens op gebaseerd.

„De effecten van het herfstakkoord op het geheel zijn marginaal. Ik zie een bevestiging dat er geen structurele banengroei is. Dat was precies de kern van onze kritiek”, zegt CDA-Kamerlid Eddy Van Hijum.

Hij erkent dat er voor 2014 lastenverlichting is ten opzichte van de miljoenennota, maar die is eenmalig. „Het grote probleem is dat de economische groei niet versterkt wordt en de werkgelegenheid niet toeneemt. Dat laten deze cijfers keihard zien.” De banen die er bij komen, zijn te danken aan de verlaging van de zorgpremie en de werkgeverslasten, aldus Van Hijum, die erop wijst dat het verkiezingsprogramma van het CDA volgens het CPB zou leiden tot 180.000 extra banen.

Ook PVV-leider Geert Wilders ziet in de CPB-cijfers een bevestiging van zijn eigen oordeel over het begrotingsakkoord dat de coalitie vorige week sloot met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. „De drie nepoppositiepartijen hebben een waardeloos nulakkoord gesloten. Nederland heeft de komende jaren economische groei, banen en koopkracht nodig en dit akkoord levert op die punten drie keer een dikke nul op. Wat een waardeloos gepruts!“

Volgens Emile Roemer (SP) zijn de beloofde extra banen onzin. „Mensen worden blij gemaakt met een dode mus. Er is geen extra economische groei en er komt volgend jaar met dit pakket niet één extra baan bij.” Bovendien is het 'gedoogakkoord', zoals Roemer het noemt „een steun in de rug voor de hoogste inkomens, omdat die profiteren van een structureel belastingvoordeel. „De klappen vallen alsnog bij lagere inkomens, ouderen en mensen met een uitkering. De PvdA heeft met deze onderhandelingen haar laatste verkiezingsbelofte - eerlijk delen - definitief opgegeven.”