Nieuws/Binnenland
1044425
Binnenland

Dance belangrijk exportproduct

Deze week staat Amsterdam in het teken van Amsterdam Dance Event: vijf dagen feest met top-dj's achter de draaitafels. Internationale grootheden worden ingevlogen, maar Nederland heeft zelf ook een bak talent in huis. Sinds juni behoort onze dancescene dan ook tot de topsectoren van de creatieve industrie.

Dj Tiesto is momenteel de best betaalde dj ter wereld, dj Armin van Buuren staat op nummer 7 en is gebombardeerd tot 's werelds beste dj. Ook dj Chuckie is goed bezig en dj Afrojack is ook geen onbekende over de grens.

En achter al deze namen zitten hele ondernemingen. Volgens directeur Ap Reinders van economisch adviesbureau Evar Advisory Services is dance een belangrijk Nederlands exportproduct:

,,Nederlanders hebben een neus voor ondernemerschap. Evenementenorganisatoren als ID&T boden een podium aan dj’s als Tiësto. Toen hij boekingen in het buitenland kreeg is ID&T meegegaan; zo zijn ze de muziek en de feesten gaan exporteren.'' Ook de Nederlandse infrastructuur is volgens Reinders gunstig voor de sector: ,,We hebben een goede internationale luchthaven (dj’s kunnen eenvoudig de hele wereld over vliegen) en het intellectueel eigendom is goed geregeld”, zegt hij tegen ING.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam onderstreepte dit woensdag tijdens de officiële opening van het evenement: ,,Jaarlijks komt er via ADE 25 tot 30 miljoen euro binnen in de Amsterdamse samenleving.''