Nieuws/Binnenland
1044444
Binnenland

Milieudefensie: domme oplossing

„De minister wil weer asfalteren en dat is in dit geval echt de domste oplossing.” Dat is de reactie van Milieudefensie op de donderdag gepresenteerde plannen over de aanpak van de snelwegen A7, A8 en A9 ten noorden van Amsterdam.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wil de A7 en A8 verbreden en aanpassen, en ook de A9 onder handen nemen. Dat is volgens haar nodig om flinke problemen op de weg in 2030 te voorkomen. Een woordvoerder van Milieudefensie laat weten dat de minister voorbijgaat aan maatschappelijke ontwikkelingen. „Er komt helemaal geen flinke groei van het aantal auto's, zoals zij denkt. Door vergrijzing en de crisis, jongeren die in de stad wonen en geen auto kopen, meer flex- en thuiswerkers en dus steeds minder forensen. Dus het is heel raar om nu zo veel asfalt neer te leggen dat er straks werkloos bij ligt. Want het geld is ook hartstikke op.”

Wel enthousiast reageerden de provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam. Gedeputeerde Elisabeth Post (VVD) zei heel blij te zijn met de investeringen in de bereikbaarheid van het gebied. VVD-wethouder Dennis Straat van Zaanstad meldde namens de stadsregio dat samenwerking het devies is. „Het Rijk richt zich op de A7, A8 en A9 en wij als regio richten ons op doortrekken van de A8.” De stadsregio steekt hier volgens hem 40 miljoen euro in.