Nieuws/Binnenland
1044454
Binnenland

Asscher pakt Islamitische Universiteit aan

De antiwesterse uitspraken die de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) zou hebben gedaan, kunnen niet door de beugel. De instelling moet tekst en uitleg geven, anders krijgt ze problemen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

Diverse fracties hadden opheldering gevraagd naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad. Daarin wordt de rector van IUR geciteerd, Ahmet Akgündüz. Die zou onder meer steniging hebben aanduid als „een van de voorgeschreven straffen binnen de islam”. Ook zou hij hebben gezegd dat mannen vrouwen mogen slaan. Protesten in Turkije tegen het beleid van de regering zou hij hebben afgedaan als het werk van „goddelozen”.

Asscher, die verantwoordelijk is voor het integratiebeleid, was het met Kamerleden als Pieter Heerma (CDA), Malik Azmani (VVD) en Keklik Yücel (PvdA) eens dat dit niet kan. „Deze teksten stuiten mij zeer tegen de borst”, zei de minister. Als de IUR niet bereid is er op terug te komen, komt haar toestemming om opleidingen te verzorgen op de tocht te staan.

De IUR geeft opleidingen tot imam op hbo-niveau. Er studeren zo'n 90 mensen.