Nieuws
1044455
Nieuws

Streep door hogere AOW

Gehuwde ouderen die geen gezamenlijke huishouding voeren, hebben geen recht op een hogere AOW. Dat oordeelt de Amsterdamse rechtbank.

Een 67-jarige dame uit Amsterdam had een zaak aangespannen tegen de Sociale Verzekeringsbank, die de betaling van de AOW verzorgt. Zij is sinds vorig jaar getrouwd met een Friese man, maar ze hebben allebei een eigen huis. De vrouw kreeg eerst een AOW voor alleenstaanden, maar na het uitwisselen van de ringen een AOW-uitkering voor gehuwden. Die is zo’n €300 bruto lager per maand.

De vrouw vindt dat onterecht, omdat zij niet samenwoont en de woonlasten ook niet deelt. Maar de Amsterdamse rechter stelde de SVB in het gelijk.

Ouderenbond Anbo is niet verbaasd over dat oordeel. „Bij een huwelijk is de wet namelijk wel duidelijk”, zegt een woordvoerster. „Wel vreemd is dat dit blijkbaar niet duidelijk is geweest voor de vrouw.”

Anbo wil al tijden duidelijke regels rond samenwonen in de AOW. Daarbij gaat het vooral over ouderen met een lat-relatie. Volgens de bond zijn de regels die nu gehanteerd worden veel te subjectief. Het kabinet kondigde met Prinsjesdag aan dat de regels vanaf 2015 worden aangepast. AOW’ers met een eigen huis krijgen dan automatisch een uitkering voor alleenstaanden. Anbo vindt dat dat veel te lang duurt.