Nieuws/Binnenland
1044456
Binnenland

Vissersboot vastgelopen

Het Belgische vissersschip dat donderdag bij Petten strandde, ligt er nog wel even. Mogelijk lukt het donderdag helemaal niet om het schip vlot te trekken. Volgens een woordvoerder van de Kustwacht is een ander schip uit Den Helder onderweg naar Petten om het schip weg te slepen. Die boot is rond 15.00 uur ter plaatse om een sleepverbinding proberen te maken met het schip Zeldenrust uit Zeebrugge.

Zo'n verbinding maken kost zeker enige uren, aldus de zegsman. Tegen 16.00 uur is het hoog water, daarna wordt het weer eb, en pas tegen 02.00 uur vrijdagochtend wordt het weer hoog water.

De driekoppige bemanning is niet in acuut gevaar geweest, maar wordt wel van het schip gehaald met een helikopter.

Het schip strandde omdat de kotter een visnet in de schroef kreeg en daardoor onbestuurbaar raakte. Het schip zou ook olie lekken.

De kotter ligt in ondiep water op ongeveer 50 meter uit de kust van Noord-Holland. Reddingsboten uit Egmond aan Zee, Petten en Den Helder rukten donderdagochtend al vroeg uit, maar konden weinig doen. De reddingsoperatie wordt bovendien bemoeilijkt door de stevige wind, aldus een woordvoerder.