Nieuws/Buitenland
1044465
Buitenland

Italië wil andere migratiestrategie EU

De wetten over migratie in de Europese Unie moeten ingrijpend worden veranderd. Dit zei de Italiaanse minister van Integratie, Cécile Kyenge, donderdag in Brussel. Ze verwees naar honderden doden die onlangs zijn gevallen bij misgelopen pogingen van migranten om per boot van Noord-Afrika naar het Italiaanse eilandje Lampedusa of naar Sicilië over te steken.

Deze maand zijn zeker 550 mensen die naar Europa wilden, verdronken in de Middellandse Zee. „Ieder lijk op Lampedusa is een nederlaag voor de immigratiepolitiek van Italië en van Europa.” Het huidige beleid is volgens de van origine Congolese Kyenge volstrekt ondoelmatig. Ze wil ook dat de „criminalisering van de migrant” stopt. Het mag geen veiligheidskwestie zijn volgens haar. Europa moet de migranten helpen bij hun terugkeer of ze goed integreren.

Een Europees beleid ontbreekt nog steeds. Zuid-Europese landen die de meeste vluchtelingen aan land krijgen, voelen zich daardoor benadeeld. De Italiaanse bewindsvrouw was op een bijeenkomst van het Europese Parlement over alternatieven voor de huidige migratiepolitiek.