Nieuws
1044479
Nieuws

Amsterdam keert Ruslandjaar niet de rug toe

Amsterdam trekt zich niet terug uit het Ruslandjaar. Zo'n stap „zou de escalatie tussen Nederland en Rusland verder kunnen doen toenemen”, zei burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tegen de gemeenteraad. D66 riep de burgemeester op het Ruslandjaar de rug toe te keren naar aanleiding van het incident met de Nederlandse diplomaat in Moskou eerder in de week.

Volgens Van der Laan is het nu meer een zaak van Den Haag. „De escalatie tussen twee landen is een nationale kwestie.” In Amsterdam vonden veel activiteiten plaats in het kader van het Ruslandjaar. Enkele keren is daarbij geprotesteerd, vooral tegen de homowetgeving in Rusland. Ook het stadsbestuur heeft zich bij deze protesten niet onbetuigd gelaten.

Tijdens het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Amsterdam begin april wapperde op veel openbare gebouwen in de hoofdstad de regenboogvlag. Tijdens een manifestatie eind augustus op het Museumplein riep Van der Laan de regering op een staatsklacht in te dienen tegen Rusland wegens schending van de mensenrechten. Op hetzelfde plein vond het concert plaats van Russische klassieke muziek.

De burgemeester zei dat het college wel bezig is met een notitie over hoe de stad zich moet opstellen tegenover landen waar de mensenrechten in de knel komen. Die notitie moet over enkele weken verschijnen.