Nieuws/Binnenland
1044480
Binnenland

Oostvaardersplassen op z'n best

Lekker de natuur in

Het is bronsttijd. Zowel op de Veluwe als bij de Oostvaardersplassen is nu de tijd om dit bijzondere moment op te zoeken. Als je dan een uitnodiging krijgt om samen met filmmaker Ruben Smit op excursie door die Oostvaardersplassen te gaan waar hij drie jaar heeft gewerkt, twijfel je geen moment. Tenslotte is hij momenteel met een aantal anderen verantwoordelijk voor de meest besproken natuurfilm ooit in Nederland geproduceerd: 'De nieuwe wildernis'.

"En nog steeds kan ik ook na al die tijd, genieten van elk moment hier", lacht de lange, tanige filmmaker terwijl we door het gebied rijden. Zijn enthousiasme is aanstekelijk. Voortdurend speurt hij met zijn ogen de omgeving af en ziet dieren die wij pas spotten op het moment dat ze in beweging komen. We raken gefascineerd door zijn verhalen en anekdotes over het dierenrijk in dit meest bijzondere natuurgebied in Europa.

 

De Oostvaardersplassen wordt wereldwijd omarmd als bijzonder project. Op deze 6000 hectare mag de natuur haar gang gaan, precies zoals dat duizenden jaren geleden ooit was. Het heeft ook tot veel controverse geleid. Dieren die een lange winter niet aankunnen en sterven worden niet geruimd; pasgeboren veulentjes die te zwak zijn, worden door de groep afgestoten en zullen het niet redden. Zelfs Leo, een van de vele boswachters die het natuurgebied rijk is, vertelt dat toen hij hier kwam werken, hij bedreigd werd en dat de ruiten bij hem werden ingegooid.

Nog steeds roept het gebied - en nu dus ook de film - de nodige weerstand op. Toch moeten we niet vergeten dat het hier om een natuurfilm gaat. Een documentaire was ongetwijfeld van een heel ander karakter geweest. Wij treffen het in ieder geval, want we zijn er op een schitterende herfstavond en verbazen ons over het eindeloze graslandschap en de grote hoeveelheid dode bomen erin, dat het karakter van een savanne geeft. "Dat komt", legt Ruben uit,  "omdat zo'n veertig jaar geleden die boomzaadjes tot onplooiing kwamen en laat dat nu exact de levensduur van dit type boom zijn. Tot nu toe komt er nog niets voor terug en daarom is het zo enorm interessant om te zien hoe het zich nu zal ontwikkelen. Welke kant zal het opgaan? Daarom is dit gebied zo uniek!"

 

Natuurlijk hopen wij op burlende edelherten met hun machtige geweien. We zijn te vroeg. De lange zomer heeft de bronsttijd uitgesteld en zal vanaf nu zo'n beetje plaatsvinden. We zien ver weg grote groepen hindes, nog ongestoord van de mooie avond genieten. Vossen schieten weg, Heckrunderen staren ons verbaasd aan, duizenden ganzen vliegen op als we in de buurt komen en uiteindelijk bevinden we ons middenin een groep van bijna 800 konikpaarden. Nieuwsgierig lopen ze om ons heen. Komen steeds dichterbij, snuiven en springen snel weg bij onverwachte bewegingen.

"Kijk, daar staat nog een schuilplek waar ik dagen, nachten, wekenlang soms bivakkeerde", wijst de filmmaker naar een piepklein groen tentje in het land. "Ik weet nog dat ik hier om een uurtje of twee, drie 's nachts rondliep, in het pikkedonker en eigenlijk best wel bang was of ik niet als tegenstander zou worden gezien. Ik was altijd dolblij als de zon weer opkwam en ze me konden zien!"

Begeleid door een betoverend mooie zonsondergang rijden we terug naar het Buitencentrum en weten één ding zeker: hier komen we snel weer terug.

 

Excursies

Ook de Veluwe staat van oudsher bekend om de bronsttijd. Kijk voor excursies en andere activiteiten op http://www.hogeveluwe.nl. De Oostvaardersplassen liggen tussen Almere en Lelystad. Het Kotterbos, Oostvaardersbos, Oostvaardershout, Oostvaardersveld en Oostvaarderswold vallen onder dit gebied. Niet alles hier is vrij toegankelijk, laat u goed voorlichten. : zo zijn de Oostevaardersplassen dat zelf niet. De Hollandse Hout, het Oostvaardersbos, Kotterbos, Praambos en Oostvaardersveld wel. Om van het gebied te kunnen genieten kunnen bezoekers gebruikmaken van zo'n twintig uitkijkposten. Er zijn observatiehutten, -heuvels en -schermen. Op enkele uitkijkplaatsen staat een verrekijker opgesteld. Er worden veel excursies georganiseerd. Details zijn te vinden op http://www.staatsbosbeheer.nl Natuurgebieden/Oostvaardersplassen.aspx. Verder kunnen bezoekers terecht in Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders en Buitencentrum Oostvaardersplassen.