Nieuws/Binnenland
1044480998
Binnenland

Reizen uit VK en Zuid-Afrika kan snel weer bij negatieve test

Reizigers op het treinstation in Londen.

Reizigers op het treinstation in Londen.

DEN HAAG - Na het tonen van een negatieve coronatest mogen reizigers binnenkort weer vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika naar Nederland, laat Minister Stef Blok (Buitenlandse zaken) dinsdag weten. Wel moeten de reizigers bij terugkeer tien dagen in quarantaine. Dinsdagmiddag wordt met de vervoerders afgestemd wanneer zij kunnen beginnen met het controleren van de testen.

Reizigers op het treinstation in Londen.

Reizigers op het treinstation in Londen.

Of reizigers uit die landen voor de kerst thuis zijn, is nog niet duidelijk. „Het is natuurlijk onze inzet”, zegt Blok. Hij wil eerst met de vliegmaatschappijen en veerdiensten overleggen. Die vragen al om negatieve testuitslagen, maar dan voor reizigers met paspoorten van landen buiten de Europese Unie. „We zijn echt van hen afhankelijk om te horen hoe snel ze dit ook in kunnen regelen voor vluchten vanuit het VK.”

Transportminister Cora van Nieuwenhuizen erkent dat de quarantaine van tien dagen bij thuiskomst niet kan worden afgedwongen. „Maar het hoort er wel echt bij”, zegt zij. „Dat is gedrag dat we mogen verwachten.”