Nieuws/Binnenland
1044482
Binnenland

Leven in de knoop

Recensie| Short Term 12

Het kennismakingsgesprek moet even worden onderbroken: er rent een jongen wild schreeuwend over het grasveld. Prompt wordt hij besprongen door Nate’s nieuwe collega’s.

Welkom in de wereld van Short term 12, waarin moeilijk opvoedbare tieners in het gelijknamige overheidsprogramma worden begeleid. Ze mogen niet worden tegengehouden als ze weg willen, maar in het gemeenschappelijke huis zijn scheermesjes, dassen en dichte deuren taboe.

Er wordt wel gezegd dat psychotherapeuten soms gekker zijn dan hun patiënten. Niet zo vreemd: eigen zielenleed kan een basis zijn voor beter begrip. Maar het privéleven van de hulpverlener lijdt er vaak onder, ervaart Mason (John Gallagher jr.).

Hij woont samen met collega Grace (Brie Larson), die liefdevolle uren afwisselt met onverklaarbare buien van kille afweer. Waarop haar stemmingswisselingen zijn gebaseerd, wordt duidelijk als een nieuw meisje bang voor haar vader blijkt te zijn.

Natuurlijk uit de puber haar problemen door onaangepast gedrag, maar in haar tekeningen herkent Grace de oorzaak. Als de leiding daarin geen aanleiding ziet om in te grijpen, onderneemt Grace zelf stappen. Zo wordt in de film van Destin Cretton, gebaseerd op eigen ervaringen, een interessante blik op het leven in een jongerenhuis gecombineerd met persoonlijke problemen van de hoofdpersonen.

Een geijkte dramatische constructie, die hier goed werkt. Zo ontstaat een levendige film, met dramatische momenten en elders vertederend of ontroerend. Vooral het veelkantige optreden van hoofdrolspeelster Brie Larsen maakt indruk.