Nieuws/Binnenland
1044488
Binnenland

Kamervragen over Islamitische Universiteit

CDA, VVD, PvdA en PVV hebben donderdag opheldering gevraagd aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over het prediken van onverdraagzaamheid door de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR).

De rector van deze universiteit, Ahmet Akgündüz, zou volgens NRC Handelsblad blijk geven van „antiwesterse waarden”. Zo zou hij steniging aanduiden als „een van de voorgeschreven straffen binnen de islam”. Eerder zou hij ook hebben gezegd dat mannen hun vrouw mogen slaan. Protesten in Turkije tegen het beleid van de regering zou hij afdoen als het werk van „goddelozen”.

Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) sprak in een overleg met Asscher, die verantwoordelijk is voor het integratiebeleid, van „zorgelijke teksten”. Ook Malik Azmani (VVD), Keklik Yücel (PvdA) en Joram van Klaveren (PVV) toonden zich verontrust.

De IUR leidt op tot imam op hbo-niveau. Er studeren zo'n 90 mensen. Heerma wil onder meer weten of de IUR geld van de overheid ontvangt. Dat ze bezig zou zijn de imamopleiding van hogeschool Inholland over te nemen, noemde hij zorgelijk. VVD-Kamerlid Malik Azmani drong aan op onderzoek naar de gang van zaken binnen de IUR. De PVV wil dat het opleidingsinstituut wordt gesloten.