Nieuws/Binnenland
1044498
Binnenland

'Slachtoffers' vragen vervolging Demmink

Twee Turkse mannen willen dat het Openbaar Ministerie (OM) alsnog voormalig topman van Justitie Joris Demmink vervolgt voor misbruik van minderjarigen. In een zogenoemde artikel 12-procedure vragen ze het gerechtshof in Arnhem vrijdag het OM alsnog daartoe te dwingen. Het gaat om een inleidende zitting achter gesloten deuren, zo heeft hun advocate Adèle van der Plas laten weten.

Demmink was tot 1 november vorig jaar de hoogste ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar heeft de beschuldigingen zelf altijd ontkend. De mannen deden twee keer aangifte tegen hem. En hoewel het OM twijfelde aan de betrouwbaarheid ervan, deed de Rijksrecherche wel onderzoek naar Demmink. Daaruit bleken geen strafbare feiten, meldde het OM in februari vorig jaar.

Daarom is Van der Plas naar het gerechtshof gestapt. Dat kan het OM dwingen alsnog nader onderzoek te doen en vervolging in te stellen. Volgens Van der Plas moet het misbruik zijn gebeurd in de jaren 90 in Turkije, tijdens dienstreizen. Demmink heeft gezegd dat hij sinds 1987 niet meer in Turkije is geweest. Maar de advocaat wijst op een Turks document, waaruit zou blijken dat Demmink op 20 juni 1996 nog naar Turkije is afgereisd.

Van der Plas vraagt zich hardop af waarom het OM tot nog toe niet heeft vervolgd. „Waarom krijgt de kruidenier een inval bij een anonieme tip over kinderporno? En waarom wordt deze man beschermd terwijl er stapels bewijs liggen? Is dit klassenjustitie of spelen er andere belangen?“

De twee Turkse mannen, destijds 13 en 14 jaar oud, zeggen na hun aangiften in 2008 en 2010 geïntimideerd te zijn. Ook dat komt in de procedure aan de orde.

De advocaat van Demmink was donderdag niet bereikbaar.