Nieuws/Binnenland
1044499
Binnenland

Herstel ingestorte kade Utrecht duurt langer

Het herstel van de dinsdag ingestorte kademuur aan de Bemuurde Weerd in het Utrechtse centrum zal pas „ergens de komende dagen zijn afgerond”. Dat meldde een woordvoerder van de gemeente Utrecht donderdagmiddag. De klus duurt langer dan de gemeente aanvankelijk had ingeschat.

Sinds woensdagochtend zijn bouwvakkers bezig met het plaatsen van een nooddamwand, die moet voorkomen dat de kade verder weg zakt. Een speciale kraan is daarvoor opgebouwd om de damwand trillingsvrij te plaatsen. Een reden dat het langer duurt, is dat de machines en het gereedschap wegens de afgesloten kade niet via de weg konden worden aangeleverd, maar alleen via het water.

Utrecht onderzoekt nog wat de oorzaak was voor het wegzakken van een deel van de kade. Volgens de woordvoerder gaat het waarschijnlijk om een „samenspel van factoren”, zoals de heftige regenval van de laatste tijd, het gewicht van de bomen op de kade en de muurconstructie. Ook onderzoekt de gemeente of er sprake was van achterstallig onderhoud. Het is nog te vroeg om de schade in te schatten, aldus de woordvoerder.

Ook gaat de stad op zoek naar een alternatieve locatie voor de intocht van Sinterklaas dit jaar op 17 november. Die komt elk jaar precies aan op de plek waar de kade is ingestort.