Nieuws/Binnenland
1044512
Binnenland

Russen laten Nederlandse activist niet vrij

De Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubels blijft vast zitten in het Russische Moermansk. Een verzoek om hem vrij te laten op borgtocht, is afgewezen door de plaatselijke rechtbank. Dat meldde Greenpeace donderdag via Twitter.

Ubels is één van de 30 opvarenden van de Arctic Sunrise die meededen aan een actie bij een Russisch boorplatform ten zuiden van Nova Zembla. Het schip werd bestormd en naar de Russische stad Moermansk gesleept. De bemanning zit sindsdien vast. Faiza Oulahsen, een andere Nederlandse opvarende, moet vrijdagochtend voor de rechter verschijnen.

Alle bemanningsleden van de Arctic Sunrise die tot nu toe om vrijlating vroegen, is dat geweigerd. De komende dagen dienen er nog enkele zittingen, naast die van Oulahsen. Greenpeace wacht de uitkomsten van alle zaken af, voordat wordt gekeken wat er daarna gedaan wordt. „De advocaten gaan dan weer kijken of er nog iets mogelijk is”, aldus een woordvoerder.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei niet teleurgesteld te zijn omdat de beslissing te verwachten was. „Alle anderen is de borgtocht ook geweigerd.”

Door de weigering van de rechter om Ubels vrij te laten, zal hij hoogstwaarschijnlijk zijn voorarrest moeten uitzitten. Dat duurt tot 24 november. Daarna moet er een zaak liggen tegen de Nederlander. De opvarenden zijn na hun arrestatie aangeklaagd voor piraterij. Daarop staat in Rusland maximaal 15 jaar celstraf.

De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Nederland hoopt via arbitrage met Rusland het schip en de bemanning vrij te krijgen. Als dat niet snel genoeg vlot, wil Nederland naar het Internationaal Zeerechttribunaal stappen. Greenpeace kijkt „met grote belangstelling“ naar die gang van zaken. Mogelijkerwijs zou een diplomatieke oplossing of een uiteindelijke gang naar het tribunaal het voorarrest van de activisten nog kunnen verkorten.