Nieuws/Buitenland
1044529
Buitenland

Britse commissie onderzoekt geheime diensten

Een Britse parlementscommissie begint een uitgebreid onderzoek naar de schaal en reikwijdte van afluisterprogramma's van de eigen geheime diensten. Dat meldden Britse media donderdag. Aanleiding voor het onderzoek zijn de vele publicaties over grootschalige afluisterpraktijken.

Vooral de krant The Guardian publiceerde veel geheime gegevens over de methoden van de geheime dienst GCHQ, de Britse tegenhanger van de Amerikaanse NSA. Klokkenluider Edward Snowden had de informatie doorgespeeld.

De parlementscommissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gaat het onderzoek uitvoeren. Voorzitter Malcolm Rifkind zei dat „een geïnformeerd en fatsoenlijk debat” over het werk van de inlichtingendiensten noodzakelijk is. „Er moet een balans gevonden worden tussen ons individuele recht op privacy en ons collectieve recht op veiligheid”, voegde hij eraan toe.

The Guardian overweegt informatie aan de commissie door te geven, meldde de krant donderdag. Premier David Cameron bekritiseerde het dagblad een dag eerder nog voor het „beschadigen van de nationale veiligheid”. Hij concludeerde dat de krant een verkapte bekentenis heeft afgelegd door gehoor te geven aan de oproep van de nationale veiligheidsadviseur om computerbestanden te vernietigen.

Volgens The Guardian klopt die lezing niet en heeft de overheid grote dwang toegepast om publicaties te voorkomen.