Nieuws/Binnenland
1044540
Binnenland

Toename HPV-infecties

Het percentage Nederlanders dat geïnfecteerd is met HPV - veroorzaker van onder andere baarmoederhalskanker - is met 3 procent toegenomen in de periode tussen 1996 en 2007. Opvallend daarbij is de toename van HPV-infecties onder meisjes en vrouwen in de leeftijdsgroep tussen 15 en 24 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het VU medisch centrum.

Onderzoekster Mirte Scherpenisse testte het bloed van verschillende groepen Nederlanders op aanwezigheid van HPV-antilichamen. Antilichamen zijn eiwitten die het lichaam zelf aanmaakt als er sprake is (geweest) van een HPV-infectie of nadat iemand gevaccineerd is. Na vaccinatie zijn de antilichamen in staat om virus te neutraliseren en bieden zo automatisch bescherming tegen kanker.

Vergelijking

Scherpenisse vergeleek de uitkomsten van bloedsamples uit twee onderzoeken uitgevoerd in 1995/1996 en 2006/2007 onder  Nederlanders van 0 tot 79 jaar. Beide groepen waren niet gevaccineerd. Het blijkt dat het percentage mensen ouder dan 15 jaar dat antilichamen in het bloed heeft en dus geïnfecteerd is (geweest) met HPV met 3 % is  toegenomen.Antilichamen

Scherpenisse vond ook dat de antilichamen die het lichaam zelf aanmaakt na een HPV-infectie niet volledig beschermen, wat betekent dat iemand opnieuw kan worden geïnfecteerd. Een vaccin biedt betere bescherming. Omdat infecties met HPV baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken is het Cervarix vaccin, tegen de meest voorkomende HPV-typen, in 2010 opgenomen in het Nederlands Rijksvaccinatieprogramma voor jonge meisjes.Bemsetting

HPV is een zeer besmettelijk virus dat veel voorkomt. Een meerderheid van de vrouwen (80%) loopt ooit in haar leven een HPV-infectie op. Het virus bevindt zich op de huid rond de geslachtsdelen. Om besmet te worden is dus wel seksueel contact nodig. Het virus kan al door huid-op-huid contact worden overgebracht. Hierdoor loopt elke vrouw die seksueel actief is risico om het virus te krijgen.