Nieuws/Binnenland
1044543
Binnenland

Finale van NK Teamzeilen in Rotterdam

Bij de Rotterdam Oceanwide Yachtclub en onder auspiciën van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond wordt aanstaande weekeinde de finale gezeild van het NK Teamzeilen voor Verenigingen.

Organisator is de Stichting World Port Sail, een samenwerkingsverband van Rotterdamse watersportverenigingen. De sterkste zeilers uit heel Nederland worden door hun verenigingen naar Rotterdam gestuurd om daar in teamverband te strijden om de titel Nederlands Kampioen.

Nederlaag

Een verenigingsteam bestaat uit acht zeilers die twee boten bemannen. In een intensief competitieschema strijden steeds twee verenigingen tegen elkaar. Er zijn dus steeds vier boten in de baan. De boot die het laatst over de finish gaat bezorgt zijn team de nederlaag.

Tien minuten

Vanaf het dak van een bedrijfsverzamelgebouw is de wedstrijdbaan volledig te overzien. De wedstrijden duren slechts een minuut of tien en verlopen buitengewoon spannend. De eerste dag, zaterdag 19 oktober worden in poules voorronden afgewerkt. Zondag 20 oktober start men met de kwartfinales; de finale wordt rond 14:00 verwacht.

Oud-olympiërs

In de deelnemende teams vinden we veel oud-olympiërs, maar ook leden van de huidige kernploegen. Kanshebbers zijn onder meer de Haarlemsche Jachtclub met in hun team Londen-ganger Renee Groeneveld, de Rotterdamsche Zeilvereeniging, met onder meer oud-olympiër Serge Kats en zeilmaker Nic Bol en last but not least de watersportvereniging Braassemermeer met onder meer Mandy Mulder en Sven Coster; zij zijn titelverdedigers.