Nieuws/Binnenland
1044552
Binnenland

Steun voor bezwaar tegen Sint-intocht

De 21 Amsterdammers die bij de gemeente bezwaar hebben gemaakt tegen de jaarlijkse sinterklaasintocht in de hoofdstad, kregen donderdag tijdens een officiële hoorzitting massale steun.

Tientallen sympathisanten van de actie 'Zwarte Piet is racisme' waren naar het stadhuis gekomen om de bezwaarmakers een hart onder de riem te steken. Het zaaltje waar de bezwaarschriftencommissie donderdagochtend haar hoorzitting hield, bleek te klein voor de toestroom van voornamelijk Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. Voor de Zwarte Piet-tegenstanders die niet meer naar binnen konden, werd een aparte ruimte ingericht met een live videoverbinding.

De bezwaarmakers hopen de vergunning voor de feestelijke intocht op 17 november van tafel te krijgen. Zij vinden dat de gemeente Amsterdam geen toestemming mag geven voor het evenement, onder meer omdat het door de aanwezigheid van tientallen Zwarte Pieten een openlijk discriminerend karakter heeft.

De commissie hoort donderdag de argumenten van de bezwaarmakers en het verweer van het intocht-comité aan. Na beraad brengt zij een advies uit aan burgemeester Eberhard van der Laan. Dat advies is niet bindend.

Initiatiefnemer van de tegenbeweging Quinsy Gario waarschuwde de gemeente onder meer voor de negatieve effecten die de intocht kan hebben op de internationale betrekkingen en handelsmissies van de stad. „De openlijke discriminatie leidt tot internationale weerzin.” Documentairemaakster Sunny Bergman diende naar eigen zeggen 'als blanke Amsterdammer' bezwaar in, omdat zij zich gekwetst voelt door het fenomeen Zwarte Piet. In een geëmotioneerd betoog zette zij uiteen hoe haar kinderen op school onbewust racistische stereotyperingen krijgen opgedrongen.