Nieuws
1044559
Nieuws

NPCF tegen fusie Brabantse ziekenhuizen

Patiëntenfederatie NPCF is geen voorstander van de voorgenomen fusie tussen de Brabantse ziekenhuizen Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom. De patiënten worden hier de dupe van, vindt de NPCF. De organisatie gaat daarom in beroep tegen het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om de fusie goed te keuren.

Een fusie beperkt de keuzevrijheid van patiënten, betoogt de NPCF. „Wij zijn niet tegen fusies. Maar we zijn in dit geval niet overtuigd van de voordelen voor patiënten. Integendeel”, zegt NPCF-directeur Wilna Wind. „Als ziekenhuizen fuseren betekent het dat één ziekenhuisbestuur het voor het zeggen krijgt op alle locaties. Dat bestuur bepaalt welke zorg geboden wordt en welke niet en welk beleid er is ten aanzien van kwaliteit. Er is geen prikkel meer om het beter of goedkoper te doen dan de concurrent, want die is er niet meer.”

Beide ziekenhuizen lieten augustus vorig jaar weten dat ze samen verder willen. Het plan is dat het Franciscus ziekenhuis zich gaat specialiseren in de behandeling van kanker, bij het Lievensberg ziekenhuis zal de focus liggen op acute complexe zorg.