Nieuws/Binnenland
1044561
Binnenland

'Vriendjespolitiek wethouder'

PvdA-wethouder Henk Kool (sociale zaken) ligt zwaar onder vuur in de Haagse gemeenteraad nu blijkt dat hij uit een armoedepotje 7000 euro belastinggeld heeft geschonken aan de stichting Willem Drees Lezing. Kool is zelf bestuurslid bij deze club. Politici spreken van 'vriendjespolitiek' en 'ordinaire belangenverstrengeling'.

"Het is niet te verteren dat dit geld naar een elitaire lezing gaat. Als de PvdA haar oud-premiers wil eren mag dat nooit ten koste gaan van subsidies bestemd voor de allerarmste bewoners van Den Haag”, reageert SP-raadslid Bart van Kent. Hij eist dat de stadsbestuurder alles tot op de laatste cent terugbetaalt. Over de dubbele pet van de sociaaldemocraat is de lokale volksvertegenwoordiger niet te spreken: "Dit riekt naar vriendjespolitiek. Je eigen clubje als wethouder van subsidie voorzien kan echt niet.”

PVV-raadslid Chris van der Helm is furieus: "Dit heeft alles weg van ordinaire belangenverstrengeling. Ik eis tekst en uitleg van de wethouder en als hij die niet kan geven mag Kool zijn biezen pakken.”

De twee oppositiepartijen willen vanavond nog een spoeddebat over de kwestie. Of de wethouder op het matje moet komen hangt af van het fractievoorzittersoverleg vanmiddag. Het gaat alleen door als een meerderheid het verzoek steunt. De reislustige wethouder, die zelf weigert te vertellen waarom hij zijn stichting steunt, is op dit moment nog in het buitenland voor een lezing over werkloosheid. De Drees-lezing werd vorige week gehouden door premier Mark Rutte. In zijn verhaal over de verzorgingsstaat hield hij juist een pleidooi voor een terugtrekkende overheid.