Nieuws
1044578
Nieuws

Nederlands project

Kitesurfers de Atlantische Oceaan over

Een team van zes mensen gaat  eind november voor het eerst proberen om de Atlantische Oceaan per kite over steken. De initiatiefnemer van het project is een Nederlander.

,,Ik hou van ondernemen en van kitesurfen´´, vertelt  Filippo van Hellenberg Hubar tegen de Telegraaf Vaarkrant. Hij is oprichter van de stichting Enable Passion, die mensen probeert te stimuleren hun dromen en passies te realiseren. Filippo kwam vorig jaar op het idee iets te doen wat nog nooit eerder is gedaan: per kite de Atlantische Oceaan over. ,,Ik kreeg het idee trouwens onder de douche´´, kijkt de 30-jarige Hagenaar lachend terug.

Fuerteventure

Het project gaat de HTC Atlantic Kite Challenge heten. Zes kitesurfers varen tussen 20 en 25 november vanuit de haven van Fuerteventura om 2 á 3 weken later, afhankelijk van de weersomstandigheden, via de Zuid-Atlantische route aan te komen in het Caribisch gebied.

Downwinder

De kitesurfers wisselen elkaar tijdens de 6000 km lange tocht om de twee uur af en kiten dag en nacht. De groep wordt op deze langste ‘downwinder’ ooit begeleid door een catamaran van 50 foot, de Lagoon 500 Double A. Bij de groep van zes zit naast Filippo nog een andere Nederlander, Max Blom uit Amsterdam. Verder doen een Noorse dame, een Canadees, een Franse jongen en Amerikaan aan het project mee.

Kwijtraken

Het grootste gevaar van de tocht is wat de initiatiefnemer betreft het ´s nachts kwijtraken van de kitesurfer die net over het water scheert. Om het risico daarop te beperken zal de kiter die buiten is waarschijnlijk worden uitgerust met een GPS-tracker. Hoofdsponsor van het project wordt smartphone producent HTC.