Nieuws/Binnenland
1044602
Binnenland

Nieuwe ministeries geopend

Met een zwierige handtekening in het nog maagdelijke gastenboek heeft koning Willem-Alexander donderdag het nieuwe gezamenlijke gebouw van de ministeries van Veiligheid & Justitie en Binnenlandse Zaken in Den Haag geopend.

Het gebouw van Hans Kollhoff is het grootste kantoor van het land en met 146 meter het hoogste van Den Haag. Vanuit de top kun je bij helder weer tot zeer ver in de omtrek kijken. „Zo'n wijde blik kan geen kwaad”, aldus minister Ivo Opstelten van Veiligheid bij de opening.

Hij vertelde dat het 'klimaat van een overleg' ook meteen verandert als hij helemaal boven in de 'sky lobby' met iemand van gedachten wisselt.

In het gebouw werken 5000 ambtenaren aan 4000 werkplekken. Het zijn zo veel mogelijk flexplekken. „Slechts de ministers en een paar anderen hebben nog een vaste plaats weten te bemachtigen”, aldus minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Maar zijn collega en medebewoner van het gebouw Stef Blok (Wonen) bestreed dat: „Als er één is met een flexplek, dan is het wel een minister”, grapte hij doelend op de onbestendigheid van het politieke bestaan.

De flexplekken doen Plasterk wel een beetje aan het strand van Scheveningen denken: „Zoals Duitsers vroeger kwamen om hun handdoek vast uit te rollen, zo komen nu ambtenaren met hun koffertje om al ergens neer te zetten.”