Nieuws/Binnenland
1044607
Binnenland

'Astma door maagzuurremmers'

Het gebruik van maagzuurremmers tijdens de zwangerschap leidt mogelijk tot peuterastma. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Onderzoekers bestudeerden de gegevens van 1874 moeders die allemaal een kind met en een kind zonder astma hebben. De kinderen met astma kregen deze diagnose toen zij gemiddeld 3,5 jaar oud waren en kregen ten minste drie keer medicijnen op recept. Daarnaast keken de onderzoekers naar voorgeschreven maagzuurremmers.

Vertering

Twintig procent van de gezonde kinderen had een moeder die tijdens de zwangerschap zuurremmers gebruikte, tegenover 22% van de kinderen met astma. Na controle voor geslacht, geboortevolgorde, leeftijd van de moeder en het aantal huisartsbezoeken, werd maagzuurremmergebruik geassocieerd met een kleine verhoogde kans op jeugdastma.Volgens de onderzoekers moet er nu vooral gekeken worden naar de mechanismes achter deze bevinding. Mogelijk voorkomen maagzuurremmers bepaalde verteringen in de maag, waardoor deze via de placenta een allergische reactie in de foetus kunnen veroorzaken.