Nieuws
1044609
Nieuws

Staatssecretaris Teeven:

Positie pa bij scheiding ook bekijken

Na een scheiding lijkt de moeder nog vaak als vanzelf de aangewezen persoon te zijn om de kinderen te huisvesten en te verzorgen. Dat vermeende automatisme baart Foort van Oosten van de VVD zorgen.

Vaders zouden te snel aan het kortste eind trekken als het gaat om de positie ten opzichte van de kinderen, maakt hij op uit geluiden in de media. Ze staan dan dus ook zwakker in de omgangsregelingen. „Als dit klopt, verontrust mij dat. Je moet je dan afvragen of dit zich wel verhoudt tot ons wettelijk systeem”, aldus de liberaal dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Vechtscheidingen

Staatssecretaris Fred Teeven, die onderzoek doet naar de gevolgen van vechtscheidingen, neemt het vraagstuk in zijn al lopende onderzoek naar vechtscheidingen mee, beloofde hij Van Oosten.

Teeven (Veiligheid en Justitie) en zijn collega Martin van Rijn (Volksgezond, Welzijn) maken zich zorgen om het verschijnsel vechtscheiding, waarbij kinderen de dupe worden van de strijd tussen hun ouders.

 

Experts

De bewindslieden willen gesprekken met experts als rechters, advocaten en hulpverleners. Ze willen er achter komen in hoeverre die signalen krijgen van (dreigende) echtscheidingen en of het euvel vanuit die signalen te bestrijden valt.

Op basis van die informatieronde willen ze bepalen wat verder nodig is om het kinderleed te voorkomen. In het voorjaar van 2014 rapporteren zij daarover aan de Tweede Kamer.