Nieuws/Binnenland
1044681
Binnenland

Regio bloedt voor Hilversum

De vlag kan uit in het Mediapark. De 50 miljoen euro die minder bezuinigd wordt op de omroepen komt bijna helemaal terecht in Hilversum. De NPO moet in ruil daarvoor wel onafhankelijke makers financieren die drama en documentaires gaan produceren. De regionale omroepen krijgen slechts een doekje voor het bloeden.

Dat hebben de gedoogpartners en de coalitie afgesproken. Vandaag presenteren ze de invulling van de verzachting van de omroepbezuinigingen. Het kabinet had besloten dat er 100 miljoen gekort moet worden op de mediabegroting, D66 regelde in de finale onderhandelingen over het begrotingsakkoord dat dit bedrag gehalveerd wordt.

Kamerlid Verhoeven van die partij gaat ’zo nodig bij wet’ vastleggen dat de NPO in ieder geval 16 miljoen euro besteedt aan drama, kinderprogramma’s en documentaires. „Dat ging altijd via het Mediafonds, dat onafhankelijke producenten financierde. Ik wil dat Hilversum dat op precies dezelfde manier gaat doen.”

In ruil hiervoor gaat 42 miljoen van het extra geld naar Hilversum, en slechts 8 naar de regionale omroepen, die volgens het regeerakkoord een zesde (25 miljoen) van hun begroting hadden moeten schrappen.

Ter vergelijking: Hilversum zou slechts zes procent hebben hoeven korten. „Maar de landelijke omroepen hebben onder het vorige kabinet al flink moeten bezuinigen”, geeft Verhoeven daarvoor als argument.