Nieuws/Buitenland
1044693
Buitenland

Wereldwijd 30 miljoen slaven

Wereldwijd leven nog altijd zo'n 30 miljoen mensen als slaven. Dat blijkt uit cijfers van de Walk Free Foundation, een organisatie tegen slavernij, die donderdag bekend zijn gemaakt.

Zowel mannen, vrouwen als kinderen worden door bendes gedwongen tot prostitutie en ongeschoolde arbeid. Er zijn 162 landen gerangschikt in de slavernijindex van de Walk Free Foundation.

Daaruit blijkt dat maar liefst 76 procent van de 29,8 miljoen slaven in 10 landen wonen. India heeft met 13,9 miljoen gedwongen werkers de meeste slaven. De andere landen in de top 10 zijn China, Pakistan, Nigeria, Ethiopië, Rusland, Thailand, de Democratische Republiek Congo, Myanmar en Bangladesh.

Procentueel gezien voert het West-Afrikaanse Mauritanië de mondiale lijst aan. 160.000 van de 3,8 miljoen inwoners zijn slaven. IJsland heeft de minste slaven, namelijk 100. Ook Ierland, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Luxemburg, Finland en Denemarken hebben weinig slaven. Toch zijn er ook in die landen meer slachtoffers van slavernij dan vooraf gedacht.

„Er zijn vandaag de dag nog steeds mensen die als slaaf worden geboren, met name in delen van West-Afrika en Zuid-Azië. Dat is onthutsend, maar ook de harde realiteit”, aldus het rapport. „Andere slachtoffers worden gevangen of ontvoerd alvorens te worden verkocht of gehouden voor de exploitatie. Bijvoorbeeld door middel van schijnhuwelijken, onbetaalde arbeid op vissersboten, of als huispersoneel. Anderen zijn misleid en in situaties gelokt met valse beloftes, zoals een goede baan of een opleiding.”

De Walk Free Foundation definieert moderne slavernij als mensenhandel, dwangarbeid en praktijken zoals schuldslavernij, gedwongen huwelijken en de verkoop of de uitbuiting van kinderen.