Nieuws/Binnenland
1044744
Binnenland

MKB: Gemeente stil over ozb

Gemeenten houden zich oorverdovend stil rond de onroerendezaakbelasting (ozb) voor ondernemers volgend jaar.

MKB-Nederland heeft maanden geleden alle 408 gemeenten per brief gevraagd om de taks volgend jaar maximaal evenveel te laten stijgen als de inflatie. Maar tot nu toe heeft de vereneniging een schamele 93 reacties binnen.

Zo’n 50 gemeentes hebben toegezegd dat ze de ozb (voor andere gebouwen dan woningen) verlagen of niet méér verhogen dan de inflatie, overigens in veel gevallen nog wel onder het voorbehoud dat de gemeenteraad instemt met het plan. Er zijn ook positieve voorbeelden, maar in het algemeen is MKB teleurgesteld in de reacties.

De organisatie wil ook af van de zogenoemde 'macronorm' voor de stijging van de ozb. Het Rijk stelt die norm elk jaar vast. Dit is het maximum wat de ozb van alle gemeenten samen mag stijgen in een jaar. Maar volgens MKB geeft die norm gemeentes geen prikkel om de lasten te laten dalen.

„Sterker: als de ene gemeente de ozb laat dalen, kan de andere gemeente de ozb laten stijgen”, zegt interimvoorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland. „Wij willen dat er een individuele norm komt voor elke gemeente. Dat zorgt ook voor een gelijk speelveld voor ondernemers.”

Of uw gemeente inmiddels een toezegging heeft gedaan, is hier te lezen.