1044772
Binnenland

Onduidelijkheid over nieuwe baan Rehwinkel

De Gemeente Groningen en het UCLG spreken elkaar enigszins tegen over de nieuwe baan van Rehwinkel in Barcelona. Volgens de regels van het UCLG wordt een rampencoach geacht daarnaast een baan te hebben in de lokale politiek. Loco-burgemeester Van Groningen en wethouder Roeland van der Schaaf zegt daarentegen in een verklaring: "Het feit dat Rehwinkel straks geen burgemeester meer is, betekent niet dat hij zijn functie in Barcelona verliest".

Vanochtend kwam het nieuws naar buiten dat de fulltime functie die  Rehwinkel zou gaan uitoefenen in Barcelona niet bestaat. Bij het UCLG in Spanje kennen ze de functie fulltime rampenmanager niet en rekenen ze ook niet op Rehwinkels komst. Zijn taak als adviseur voor gemeenten die met rampen te maken krijgen, en die hij zoals eerder bekend werd goeddeels helemaal zelf moet opzetten en waarvoor hij zichzelf aanbood, voorziet niet in bijvoorbeeld een eigen kantoor of voorzieningen.

De rampencoach wordt geacht zelf een baan te hebben in de lokale politiek. Dat staat ook in de verklaring die het UCLG, het internationaal verbond waar Rehwinkel aan de slag zou gaan, dinsdag naar buiten bracht. Echter spreekt het UCLG zich ook niet nadrukkelijk uit over de komst van Rehwinkel.