Nieuws/Binnenland
1044975
Binnenland

Politie: Geef overvaller ruim baan

Overvallers gebruiken vaak pas fysiek geweld als slachtoffers zich verzetten. Om geweld te voorkomen is het verstandig overvallers geen strobreed in de weg te leggen en het hen zelfs zo makkelijk mogelijk te maken de overval snel af te handelen. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

Politie en Wetenschap, een onafhankelijk onderzoeksprogramma bij de politie, sprak met ruim 100 criminelen die in totaal 155 overvallen pleegden. Bij overvallen waar slachtoffer geen weerstand boden, werd in 45 procent van de gevallen geweld gebruikt. Verzet van het slachtoffer mondde in 84 procent van de gevallen uit in geweld.

Meer dan de helft van de slachtoffers verzet zich. Veel slachtoffers proberen tijdens de overval de criminelen ervan te overtuigen dat ze iets verkeerd doen.

De NSCR heeft voor deze studie met overvallers zelf gesproken. De onderzoekers concluderen dat de veiligheid van slachtoffers 'gebaat is' bij weinig verzet.

Om de kans op geweld te verkleinen is het aan te raden om zo veel mogelijk te voldoen aan de eisen van de overvaller. Dit advies komt overigens overeen met de instructies die het winkelpersoneel nu al krijgt.

De onderzoekers benadrukken dat het ook voor de overvallers duidelijk moet zijn dat hun eisen worden ingewilligd: „Voorkom zelfs de schijn van verzet”, adviseren ze. „Laat duidelijk zien dat je bereid bent mee te werken aan een snelle afhandeling van de overval.”

Detailhandel Nederland beaamt het advies van NSCR. „Winkeliers en medewerkers zouden zich inderdaad aan de vier gouden regels moeten houden: rustig blijven, accepteer de situatie, afgeven van geld of goed en kijken hoe de dader eruit ziet.”

Volgens de brancheorganisatie doen winkeliers veel aan preventie en geven daar jaarlijks 400 miljoen euro aan uit. De winkeliers investeren dat onder meer in het opleiden van winkelpersoneel, camerabeveiliging, kluizen en procedures voor het openen en sluiten van de winkels.