Nieuws/Binnenland
1044985
Binnenland

Nederlandse diplomaat Moskou mishandeld

UPDATE 9.20 uur Een Nederlandse diplomaat is dinsdagavond mishandeld in zijn woning in Moskou. Twee mensen waren zijn huis binnen gedrongen en hebben de inrichting beschadigd. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om de 60-jarige plaatsvervangend ambassadeur Onno Elderenbosch. De indringers deden zich voor als electriciens en knevelden de diplomaat. Op de spiegel lieten ze een hartje en de letters LGBT achter, een Engelse afkorting die staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur laten ontbieden. De ambassadeur zal woensdag naar het ministerie van Buitenlandse Zaken komen.

"Ik heb hem gebeld, hij maakt het inmiddels goed'', schrijft Timmermans op Facebook. "Ik heb de Russische ambassadeur in Den Haag laten ontbieden. Nederland vraagt opheldering van de Russische autoriteiten over dit incident. Onze mensen moeten veilig kunnen werken daar en ik wil de verzekering dat de Russische autoriteiten hun verantwoordelijkheid op dat punt nemen.''

Reconstructie

De Russische website Lifenews heeft op basis van exclusieve politiegegevens een gedetailleerde reconstructie gepubliceerd. De 60-jarige Elderenbosch kwam rond zeven uur 's avonds aan in zijn appartementencomplex in het centrum van Moskou, waar hij opmerkte dat de lift niet werkte.

Op de verdieping waar Elderenbosch woont stonden twee mannen, verkleed als elektriciens, in de hal te sleutelen aan een elektriciteitskast. Zij lieten de diplomaat weten dat het licht op zijn verdieping niet werkte en vroegen hem of hij kon kijken of dat in zijn woning ook het geval was.

Op het moment dat Elderenbosch zijn deur opendeed, duwden de twee mannen hem naar binnen. Hij raakte gewond toen hij met zijn gezicht op de grond viel. De mannen bonden de diplomaat vast en haalden zijn woning overhoop. Er is niets van waarde meegenomen.

Druk

De relatie tussen Rusland en Nederland stond de afgelopen weken al onder druk. Er ontstond ophef toen een Greenpeace-schip dat voer onder Nederlandse vlag protesteerde bij een boorplatform van het Russische Gazprom. Door de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag laaide het vuur verder op.

Er wordt ook rekening mee gehouden dat het incident een vergeldingsmaatregel is voor de behandeling van de Russische diplomaat Dmitri Borodin, meldden de bronnen. Die werd tien dagen geleden door de politie in Den Haag gearresteerd omdat buren zouden hebben geklaagd over zijn gedrag tegen zijn kinderen.

Onno Elderenbosch was de man die in 2004 aan de basis stond van de vrijlating van Arjan Erkel, die twee jaar lang gekidnapt was in Dagestan.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");