Nieuws/Binnenland
1045056
Binnenland

Eerder incident leidde tot diplomatieke rel

Een Nederlandse diplomaat is dinsdagavond mishandeld in zijn woning in Moskou. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft de ambassadeur ontboden. Eerder deze maand belandden Nederland en Rusland in een diplomatieke rel, na de arrestatie in Den Haag van een Russische diplomaat. De Russen ontboden de Nederlandse ambassadeur in Moskou en president Vladimir Poetin eiste excuses. Het optreden van Nederland was volgens de Russen „onduidelijk, onrechtvaardig en niet passend bij het niveau van de betrekkingen”.

De Russische diplomaat Dmitri Borodin werd door de politie in Den Haag aangehouden, omdat buren zouden hebben geklaagd over zijn gedrag tegen zijn kinderen. Nederland bood uiteindelijk excuses aan, omdat de aanhouding en detentie in strijd was met het Verdrag van Wenen. Minister Timmermans liet weten dat hij begrip had voor de agenten die de arrestatie hebben uitgevoerd. De Russische rechts-populistische politicus Zjirinovski eiste dat Timmermans en zijn collega Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken aftreden.

Dit jaar worden op uitnodiging van de Russen de vriendschapsbetrekkingen gevierd, maar de affaire rond het schip de Arctic Sunrise van milieuorganisatie Greenpeace en het vasthouden van de bemanning, de homowet en de protesten uit Nederland, de zelfmoord van asielzoeker Aleksandr Dolmatov en het weigeren van visa aan een Nederlandse journalist en fotograaf zijn slechts enkele voorbeelden van verzuurde verhoudingen.