Nieuws/Binnenland
1045068
Binnenland

Teeven mokt over Herfstakkoord

Het pasgesloten Herfstakkoord zit staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) duidelijk dwars. Christelijke oppositiepartijen hebben geregeld dat een tbs-kliniek toch open mag blijven, terwijl de VVD-bewindsman eerder juist met passie pleitte dat sluiting ervan noodzakelijk was.

"Ik heb ’t niet verzonnen", zegt hij kortaf over het openhouden van kliniek Veldzicht in Balkbrug. De staatssecretaris heeft altijd gezegd dat er nu eenmaal steeds minder tbs’ers zijn waardoor er klinieken dicht kunnen. Die redenering herhaalde hij dinsdag opmerkelijk genoeg weer. "Het openhouden van klinieken waar geen tbs’ers voor zijn en kazernes openhouden waar geen militairen voor zijn, is een ingewikkeld verhaal."

Het Overijsselse plaatsje Balkbrug, vlakbij het beroemde Staphorst, lijkt slechts bevoorrecht in de onderhandelingen omdat de christelijke achterban van de ChristenUnie en de SGP zo tevreden gehouden kan worden. Een andere kliniek die van Teeven om dezelfde reden moest sluiten, Oldenkotte in het Achterhoekse Rekken, mag bijvoorbeeld niet openblijven. De christelijke partijen regelden ook dat een militaire kazerne in Assen toch niet hoeft te sluiten.