Nieuws/Binnenland
1045074
Binnenland

IGZ gaat praten over zorg rond levenseinde

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat met verschillende zorgkoepels praten over verantwoorde zorg rond het levenseinde. Aanleiding is de commotie die ontstond toen de IGZ een huisarts uit Tuitjenhorn op non-actief stelde na een door hem uitgevoerde euthanasie. Dat maakte de IGZ dinsdag bekend.

De inspectie gaat met zorgorganisaties LHV, KNMG, VHN, Scenartsen, NHG en KNMP om de tafel zitten. „De inspectie wil duidelijkheid geven over haar afwegingen en werkwijze in het toezicht op verantwoorde zorg aan terminaal zieke patiënten”, schrijft de IGZ op de website.

Naar de huisarts in kwestie werd door het Openbaar Ministerie bovendien strafrechtelijk onderzoek gedaan. De huisarts pleegde niet lang nadat hij op non-actief was gesteld zelfmoord. De IGZ kijkt nog of het onderzoek naar de gang van zaken in Tuitjenhorn moet worden voortgezet en hoe dat eventueel moet gebeuren.

Huisartsenvereniging LHV gaf eerder op dinsdag aan dat ze openheid van zaken wil over het besluit van de IGZ. De inspectie „begrijpt dat artsen duidelijkheid willen en onderschrijft het belang van transparantie”, maar geeft aan dat van „een toezichthouder ook zorgvuldigheid verwacht mag worden”. Dinsdagavond laat de LHV weten dat die oproep nog steeds overeind blijft. „Verder gaan we graag in gesprek met de IGZ.”

Artsenfederatie KNMG sluit zich bij die reactie aan. „We staan vanzelfsprekend positief tegenover een gesprek, maar we blijven tegelijk aandringen op een voortgang van het onderzoek”, aldus een woordvoerster. Ook de KNMG wil dat de IGZ zo snel mogelijk openheid van zaken geeft.