Nieuws/Binnenland
1045085
Binnenland

Gijp wint NS-publiekprijs

Het boek Gijp van journalist Michel van Egmond heeft de NS Publieksprijs 2013 gewonnen. Het boek kreeg 40 procent van de stemmen en mag zich daarmee 'Boek van het Jaar' noemen.

De winnaar werd bekend gemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door. De schrijver krijgt 7500 euro, een beeldje van kunstenaar Jeroen Henneman en een eersteklasjaarabonnement van de NS.

Het winnende boek gaat over „de opkomst, neergang en wederopstanding” van Van der Gijp, in een roerige periode waarin hij te kampen kreeg met een burn-out. Het boek schetst met veel anekdotes zijn spelerscarrière, zijn jeugd, zijn televisieloopbaan en zijn levensvisie. Het geeft tegelijkertijd een blik achter de schermen van het RTL-programma Voetbal International, waar Van der Gijp als vaste analist aan tafel zit.

Naast Gijp waren ook Aan niemand vertellen van Simone van der Vlugt, De voedselzandloper van Kris Verburgh, Dit zijn de namen van Tommy Wieringa, Reizen zonder John van Geert Mak en De vergelding van Jan Brokken genomineerd.

De zes boeken behoren tot de best verkochte titels van het afgelopen jaar (mei 2012-mei 2013). Een selectiecomité van boekverkopers en bibliothecarissen maakte de keuze. Het publiek kon daarna stemmen op zijn favoriet. Daarnaast was er een 'kernjury' van 275 boekenliefhebbers die hun stem uitbrachten.

Een recordaantal van ruim 96.000 mensen bracht afgelopen weken zijn stem uit op de genomineerde titels voor de 27e editie van de literaire publieksprijs.  Vorig jaar won het boek Tonio van A.F.Th. van der Heijden.