Nieuws
1045095
Nieuws

Republikeinen Huis verwarren met eigen plan  

Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden presenteren dinsdag een eigen plan om de politieke impasse in de VS te doorbreken. Die impasse verlamt de federale regering voor een deel en dreigt ertoe te leiden dat de regering na 17 oktober niet al zijn rekeningen meer kan betalen.

De impasse verlamt al weken de federale regering voor een deel en dreigt ertoe te leiden dat de regering na 17 oktober niet al zijn rekeningen meer kan betalen. De Democratische president Barack Obama heeft wel een meerderheid in de Senaat maar niet in het Huis van Afgevaardigden.

Zoals vaker in de Amerikaanse politiek is instemming van het Congres voor bepaalde uitgaven en verhoging van het 'schuldenplafond' een felle politieke tweekamp, maar een die tijdig wordt beslecht. De wet staat niet toe dat de regering nog meer geld gaat lenen als er geen akkoord is. Maar het schuldenplafond moet weer omhoog om aan het eind van de week alle rekeningen te kunnen blijven betalen.

De Republikein Darrell Issa zei dat het plan van het Huis iets afwijkt van wat Senatoren maken. Maar het initiatief lijkt het compromis te verstoren, waaraan in de Senaat wordt gewerkt. Republikeinse leiders in de Senaat hadden juist gezegd dat ze dankzij de onderhandelingen met Democratische collega's dezelfde dag nog met een plan kunnen komen. De Republikeinse voorzitter van Huis, John Boehner, zei dat hij wil voorkomen dat zijn land zijn rekeningen niet betaalt. Hij leek ook niet blij te zijn met het initiatief van partijgenoten.

Een woordvoerder van het Witte Huis deed het af als een poging de 'Tea Party' te kalmeren. De Tea Party is een rechtse populistische stroming die in Republikeinse kringen bloeit en niet geneigd zou zijn tot een compromis. De opkomst van de Tea Party is de belangrijkste reden dat de huidige impasse zo verbeten lijkt. Het Witte Huis heeft gemeld dat Obama om 21.15 uur onze tijd partijgenoten uit het Huis ontvangt.