Nieuws/Buitenland
1045107
Buitenland

Republikeinen Huis willen eigen plan

Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden komen dinsdag met een eigen plan om de politieke impasse te doorbreken. Maar de Democratische regeringspartij ziet in het initiatief juist een poging om een oplossing te saboteren. Democratisch senator Harry Reid noemde het „een plan van extremisten” dat geen schijn van kans maakt in de Senaat. Volgens hem ondermijnt het wat de twee partijen samen in de Senaat willen bereiken.

De Republikein Darrell Issa zei dat het plan iets afwijkt van wat Senatoren maken. Maar het initiatief lijkt het compromis te verstoren, waar in de Senaat aan wordt gewerkt. De Republikeinse voorzitter van Huis, John Boehner, zei in een reactie dat hij in de eerste plaats wil voorkomen dat zijn land zijn rekeningen niet betaalt. Hij leek daarmee niet blij te zijn met het initatief van partijgenoten.

Een woordvoerder van het Witte Huis deed het initiatief af als een poging de 'Tea Party' te kalmeren. De Tea Party is een rechtse populistische stroming die in Republikeinse kringen opbloeit en niet geneigd zou zijn tot een compromis. Het Witte Huis heeft bericht dat president Barack Obama om 21.15 onze tijd partijgenoten uit het Huis ontvangt.

Republikeinse leiders in de Senaat hadden juist gezegd dat ze dankzij de onderhandelingen met Democratische collega's dinsdag een plan kunnen voorleggen.