Nieuws/Binnenland
1045110
Binnenland

Dieven stelen voor miljoenen aan brandstof

De politie is dinsdag op 22 adressen in Nederland binnengevallen en heeft drie mannen gearresteerd in verband met een grote brandstofdiefstal. Dat maakte de politie bekend. In Dordrecht werden de hoofdverdachten (27 en 54 jaar oud) aangehouden.

In de buurt van Amsterdam werd een schipper uit Nieuw-Lekkerland aangehouden die betrokken zou zijn bij de diefstal van diesel en benzine. Van de drie verdachten zijn computers en administratie in beslag genomen. Ook nam de politie 11 auto's, twee tankwagens, een caravan en 25.000 liter diesel in beslag. Er is beslag gelegd op tientallen bankrekeningen en onroerende goederen.

Een aantal schippers die brandstof vervoerden, heeft vermoedelijk een klein deel van hun lading laten afpompen door de verdachten, voordat zij bij hun klant aankwamen. De verdachten verkochten het spul vervolgens door, waardoor zij waarschijnlijk miljoenen euro's opstreken.

Tijdens een transport van een scheepslading diesel en benzine kan een klein verlies ontstaan door bijvoorbeeld verdamping, kan er onnauwkeurig zijn gemeten of kan de lading krimpen en uitzetten door temperatuurswisselingen. Vandaar dat een verliesnorm van 0,3 procent wordt gehanteerd. Die norm gebruikten de dieven om hun aftappraktijken uit te voeren.

De bedrijven die de brandstof goedkoop opkochten, konden daardoor hun diensten goedkoper aanbieden. Dat is concurrentievervalsing en bovendien is er mogelijk sprake van heling als zij doelbewust de goedkope brandstof kochten. Die bedrijven zijn dus verdacht, net als de schippers die de brandstof lieten overslaan door de verdachten. Het is nog niet duidelijk om hoeveel bedrijven en schippers het gaat.

De politie benadrukt dat het onderzoek nog gaande is en zich op heel Nederland en ook het buitenland richt. De omvang van het netwerk en de winst die is gemaakt moeten nog in kaart worden gebracht. Ook is niet duidelijk hoe lang de dieven al bezig waren met hun illegale praktijken. Het onderzoek begon vorig jaar oktober.