Nieuws/Buitenland
1045111
Buitenland

Positieve sfeer bij nucleair beraad Genève

Iran en de Europese Unie zijn gematigd optimistisch over het beraad over het nucleaire programma van het bewind in Teheran, dat dinsdag in het Zwitserse Genève is begonnen. De Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi zei dat de zes mogendheden openstaan voor de voorstellen die Teheran heeft gedaan om uit het slepende conflict tussen Iran en de internationale gemeenschap te komen.

Een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton, die de onderhandelingen voorzit, repte van „voorzichtig optimisme”. Iran opende de onderhandelingen met een presentatie over zijn voorstellen aan vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Over de inhoud van de voorstellen zijn geen mededelingen gedaan.

Volgens de Iraanse staatszender Irinn is het bewind in Teheran bereid te stoppen met het verrijken van uranium tot een splijtbaar gehalte van 20 procent. De productie van hoog verrijkt uranium is de grootste zorg die de internationale gemeenschap heeft over het nucleaire programma van Iran. Het kan namelijk worden gebruikt voor een eenvoudig nucleair wapen. Het is dan vooral op papier 'voor wapens bruikbaar'. Voor echte kernwapens is een veel hoger niveau verrijkt uranium, van zeker 85 procent, nodig.

De hoop op een uitweg uit het conflict over het Iraanse kernprogramma is toegenomen sinds de verkiezing van Hassan Rohani in juni dit jaar tot president van Iran. De Verenigde Staten en andere westerse landen zien Rohani als veel gematigder dan zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad.

Tekenend voor de verbeterde verhoudingen was een kort telefonisch gesprek vorige maand tussen Rohani en zijn Amerikaanse ambgenoot Barack Obama. Het was de eerste keer dat een Amerikaanse en een Iraanse president elkaar rechtstreeks spraken sinds de Islamitische Revolutie van 1979. Ook een onderonsje vorige maand tussen de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif en zijn Amerikaanse collega John Kerry was illustratief voor de veranderde relatie tussen Washington en Teheran.

Een woordvoerster van de Amerikaanse regering liet dinsdag weten dat de Verenigde Staten een nieuw bilateraal overleg met Iran zouden verwelkomen. Ze opperde dat dat zou kunnen plaatsvinden in de wandelgangen van de huidige onderhandelingen in Genève.