Nieuws/Buitenland
1045116
Buitenland

'NAVO moet vuist maken voor Afghaanse vrouw'

De NAVO moet actief maatregelen nemen om de positie van Afghaanse vrouwen te beschermen en te verbeteren voordat de internationale troepenmacht zich in 2014 terugtrekt uit het land. De veiligheid van vrouwen verslechtert snel in grote delen van Afghanistan en ook hun bewegingsvrijheid wordt ernstig bedreigd.

Dertig mensenrechten- en hulporganisaties uit Europa, verenigd in ENNA, luiden daarover de noodklok in een brief die zij dinsdag stuurden aan NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen. De organisaties dringen erop aan dat de defensieministers van de NAVO-landen tijdens hun Afghanistanberaad op 22 en 23 oktober de maatregelen in gang zetten.

Speerpunt is dat er meer vrouwen moeten komen werken bij de Afghaanse politie, die de NAVO helpt opbouwen. Slechts 1 procent is vrouw; omgerekend 2000 politievrouwen. Dat moet in 2024 zeker 10 procent zijn, stelt directeur Fabio Pompetti van ENNA. Volgens hem kan en moet de NAVO de Afghaanse regering helpen een plan te maken dat ertoe moet leiden dat de vrouwen op een veilige manier hun werk kunnen doen, zowel binnen als buiten de politieorganisatie. Politievrouwen zijn vaak het doelwit van extremistische moslims.

Vrouwelijke agenten zijn hard nodig, omdat vrouwen alleen bij hen aangifte kunnen doen. Ook zijn er niet genoeg vrouwen om vrouwelijke kiezers te fouilleren, zodat zij niet kunnen stemmen bij de verkiezingen in 2014, aldus Pompetti.

Ook moet de NAVO de Afghaanse politie beter trainen in het respecteren van mensenrechten en moeten politiemensen kunnen worden vervolgd voor mogelijke wandaden.